keiraku-jing luo-sen

KEIRAKU -JING LUO- SEN
Jedan od većih problema praktičarima vještina rada na tijelu porijeklom sa Dalekog Istoka je koncept energetskih kanala/meridijana. Pojam energije je lakše zamisliti, nekako nam je jasno kada neko kaže da mu nedostaje energije, da mora povećati količinu energije i slično, ali prolaze kojima ta energija navodno prolazi, puno je teže zamisliti. Anatomski oni nisu dokazani, ni pod najjačim mikroskopom niti jedan znanstvenik nije unutar tijela vidio te prolaze, a milijuni praktičara tui-na masaže, shiatsu-a, akupunkture, thai masaže, chi kunga govore o energiji koja putuje tijelom. Postoje karte u raznim tradicijama koje ilustriraju putanje tih prolaza/kanala/meridijana kroz tijelo, i te karte su brojne.
Stoga, ako ste si postavili pitanje kuda prolazi energija, koje staze ona slijedi, za početak možete zaključiti da energija slijedi pažnju…ili još bolje da pažnja slijedi energiju. Da bi osjetili, osvijestili tu tvrdnju treba zadovoljiti samo jedan preduvjet.
Preduvjet prvi i jedini: smiren, strpljiv pritisak. Zauzmite neki podržavajući položaj, uspravnih leđa i stavite dlan (dlan je najprimjereniji) na primaoca. Jedan stari tekst govori kako je čekanje da se energija pojavi pod dlanom isto kao i čekanje drage osobe da dođe na ljubavni sastanak, iziskuje strpljenje i povjerenje. Postoji zasigurno i blagi strah da se osoba neće pojaviti, ali unatoč tome ostajemo ustrajni u čekanju. Ako je dodir, pritisak brz, ishitren, nervozan tada se energija sigurno neće pojaviti. Kada komuniciramo dodirom podrazumijeva se da dlanove moramo ostaviti neko vrijeme na tijelu primaoca, ne možemo samo pritisnuti neki dio tijela i odmah prebaciti ruke na drugo mjesto, jednako kao što moramo zašutjeti nakon što postavimo pitanje riječima, jer u protivnom nećemo čuti odgovor. Istočne bodywork tehnike i nisu drugo nego taktilna komunikacija, a u svom sublimnom obliku su energetski dijalog. Mi „rukama i nogama“ postavljamo pitanja i osluškujemo odgovore, koji su temelj novih pitanja, čista dijalektika.
Kada je dlan mirno i opušteno položen na bilo kome dijelu tijela primaoca, ako tome pristupamo smireno i bez žurbe, bez očekivanja, ako su naše namjere čiste, osjetit ćemo nakon nekog vremena da površinska napetost kože posustaje, da se „topi“ te da se nešto „suptilno“ otvara i da nešto „iz nas“ iznalazi svoj put „u njih“. Osjetit ćemo stazu koja iz našeg dlana prolazi negdje u njima. Na nekoj još finijoj razini ustanoviti ćemo da više ni ne razlikujemo jasno što smo to mi, a što su to oni, granice će jednostavno iščeznuti, nestati.
Kada to shvatimo, to može promijeniti cijeli naš svijet. I gledajući današnji svijet, svako postavljanje žice i ograde, svako mi-oni, slamati će nam srce.
Stoga, ako niste u stanju primiti tugu u srce, bavite se nečim drugim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.